Over de componist

Sir Michael Kemp Tippett was een Britse componist uit de twintigste eeuw. Hij werd op 2 januari 1905 geboren in het Britse dorpje Wetherden. Na een bewogen jeugd waarin zijn omgeving zijn muzikale aspiraties tegenwerkte en een zeer leerzame studie aan the Royal College of Music, verhuisde hij in 1932 naar een klein huisje in Limpsfield. Enkele vrienden hadden dit voor hem geregeld, zodat hij zich daar kon concentreren op zijn composities. In 1933 werd hij dankzij zijn connecties met linkse politieke groepen de dirigent van The South London Orchestra. In zijn tijd bij dit orkest componeerde en voerde hij enkele opera’s uit, waaronder Robin Hood. In december 1935 voerde het Brosa Kwartet zijn Strijkkwartet No.1  uit in The Mercury Theatre in Londen. Deze uitvoering bleek voor Tippett een grote stap te zijn naar professionele erkenning.

Michael Tippett als jonge man

In 1938 kwam Tippetts relatie met zijn partner Wilfred Franks ten einde, wat voor Tippett een periode van emotionele crisis inleidde. Op aanraden van vrienden ging hij in droomtherapie, iets wat zijn biograaf later beschreef als het belangrijkste keerpunt in Tippetts leven. In deze periode ging hij op zoek naar een thema voor een groot muzikaal werk dat de onrust in de wereld en in hemzelf zou kunnen reflecteren. Uiteindelijk koos hij voor de moord op een Duitse diplomaat door een jonge Joodse vluchteling in Parijs, de gebeurtenis die zou leiden tot de Kristallnacht. In deze nacht vond een grote gecoördineerde aanval op de Joodse gemeenschap in Duitsland plaats. In eerste instantie vroeg Tippett aan librettist Elliot om de tekst voor dit werk te schrijven, maar die raadde hem aan om dit zelf te doen. Tippett begon met het componeren van dit werk vlak nadat de oorlog was uitgebroken.

The South London Orchestra werd tijdelijk stopgezet omdat veel muzikanten mee moesten vechten in de oorlog. Dit leidde ertoe dat Tippett een baan aannam als Director of Music aan het Morley College. In 1941 voltooide hij zijn werk A Child of Our Time. Tippett legde het werk tijdelijk aan de kant, nog zonder intentie om het uit te laten voeren. De eerste opname van een werk van Tippett, Pianosonate No. 1, vond plaats in Augustus van 1941.  Muziekcritici ontvingen het werk goed en zagen voor Tippett in de toekomst een leidende rol in de muziekwereld. Tippetts pacifisme leidde ertoe dat hij weigerde om naar het front te gaan wat hem drie maanden gevangenisstraf opleverde.

Na zijn vrijlating ging Tippett weer terug naar zijn baan aan The Morley College. In die tijd ontmoette hij componist Benjamin Britten en zanger Peter Pears. Met beiden ontwikkelde hij een langdurige vriendschap. Benjamin Britten raadde hem aan om arrangementen te maken voor A Child of Our Time, wat uiteindelijk leidde tot de eerste uitvoering van het stuk in het Adelphi Theatre in Londen op 19 maart 1944. The London Philharmonic Orchestra en het koor van the Morley College, aangevuld door zangers van the London Regional Civil Defence Choir, verzorgden de uitvoering.  Publiek en critici ontvingen het stuk bijzonder goed en het groeide uit tot het meest uitgevoerde werk voor groot koor van de twintigste eeuw.

Michael Tippett (links) en Benjamin Britten (rechts)

Tippett zelf ontwikkelde zich tot een van de bekendste componisten van zijn tijd en hij zou tot laat in zijn leven doorgaan met componeren. Michael Tippet werd 93 jaar oud en stierf op 8 Januari 1998 aan de gevolgen van een beroerte.